Η Αθήνα του 1920 (Παλαιοβιβλιοπωλείο)

-41% Κατόπιν Παραγγελίας Η Αθήνα του 1920 (Παλαιοβιβλιοπωλείο)
Ένας "Οδηγός" του κέντρου και των περιχώρων που περιλαμβάνει τα πάντα: ιστορία, δρόμους, μνημεία, εφημερίδες, συλλόγους... και ένας πλήρης κατάλογος με τους επαγγελματίες της πόλης 
"Η εξαιρετικώς θερμή υποδοχή, ής, ου μόνον καθ΄ άπασαν την Μείζονα Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, έτυχεν η απλή αγγελία της υφ' ημών εκδόσεως του παρόντος "Οδηγού" αποτελεί το ισχυρότερον τεκμήριον της υφισταμένης εν τω τόπω ανάγκης δια την ύπαρξιν τοιούτου έργου. Η Ελλάς αναπτυσσομένη, ιδία τελευταίως, κατά κλίμακα ασυνήθως προοδευτικήν δια την ιστορία των Εθνών, εστερείτο, μέχρι τούδε, του συστηματικού, του μεθοδικού, του έγκυρου οργάνου, του πολλαπλώς εξυπηρετικού της εμποροβιομηχανικής και οικονομικής εν γένει ζωής καθ' άπασας αυτής τας μορφάς και εκδηλώσεις. [...]"

(από τον πρόλογο του 1919)

Το 1919 κυκλοφόρησε ένας "Οδηγός" για όλη την Ελλάδα, ο "Ελληνικός Οδηγός 1920". Επρόκειτο για ένα ογκώδες βιβλίο, με την υπογραφή του Γ. Ν. Μιχαήλ, με εκδότη τη διαφημιστική εταιρεία "GEO" των Κυριέρη-Γιαννόπουλου και Σια που έδρευε στο Σύνταγμα. Από τον "Οδηγό" αυτό:
- Το 1992 επιλέξαμε ένα κείμενο που αναφερόταν στη "Σμύρνη και τα περίχωρα" και το ανατυπώσαμε, σαν μια άλλου είδους προσφορά για τα 70 χρόνια από την καταστροφή.
- Σήμερα ανατυπώνουμε το κείμενο που αναφέρεται στην Αθήνα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 170 χρόνων από τότε που έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
- Θα ακολουθήσουν ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη.

Ο "Οδηγός" χωρίζεται σε πέντε μέρη:
- Γενικά - ιστορία, κλπ.
- Οδηγό της πόλεως
- Μια περιήγηση "Ανά τας Αθήνας", που συμπληρώνει τον "Οδηγό της πόλεως"
- Πλήρη κατάλογο με τους δρόμους της Αθήνας, τις 16 στοές και τις νέες και παλιές συνοικίες (44 και 70 αντίστοιχα)
- Πλήρη κατάλογο με τους επαγγελματίες της Αθήνας

Ο "Οδηγός" δεν είχε φωτογραφικό υλικό. Το προσθέσαμε εμείς και προέρχεται από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή. Μικρό μέρος (οι καρτ-ποστάλ) έχει παρθεί από το λεύκωμα "Αθήνα 1895-1925" των εκδόσεων "Συλλέκτης", που κυκλοφορεί τώρα από "Το Ποντίκι".
Συγγραφέας
Ονοματεπώνυμο Γ. Ν. Μιχαήλ
Θέμα
Περιεχόμενο Ιστορικά
Εκδόσεις
Εκδότης Το Ποντίκι
Σελίδες
Αριθμός 364
ISBN
Κωδικός ISBN 960-8402-65-4
Ημ. Έκδοσης
Ημερομηνία 2004
  • Εκδότης: Το Ποντίκι
  • Κωδικός Προϊόντος: 2966
  • Διαθεσιμότητα: Κατόπιν Παραγγελίας
  • 25,36€
  • 15,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 14,15€