Λεξικό διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής (Παλαιοβιβλιοπωλείο)

-48% Λεξικό διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής (Παλαιοβιβλιοπωλείο)
Το Λεξικό Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του Κώστα Μελακοπίδη φιλοδοξεί να καλύψει ένα βιβλιογραφικό και παιδαγωγικό κενό. Οι περισσότερες από 500 σελίδες του περιλαμβάνουν πάνω από 300 λήμματα που, μεταξύ άλλων, καλύπτουν:
Κρίσιμα ιστορικά γεγονότα της ψυχροπολεμικής εποχής (1945-89) και της πρώτης μεταψυχροπολεμικής περιόδου (1990-98), όπως οι πόλεμοι της Κορέας και του Βιετνάμ, η Κρίση του Σουέζ και των Πυραύλων της Κούβας, και ο Πόλεμος του Περσικού Κόλπου (1991).
Θεώρηση του Ψυχρού Πολέμου Ουάσινγκτον-Μόσχας, της φύσης και των αιτίων του, και των θεμελιακών πολιτικών και στρατηγικών δογμάτων της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εισαγωγή στους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Διαλεύκανση διεθνολογικών θεωριών, όπως ο Ρεαλισμός, ο Ιδεαλισμός, ο Πλουραλισμός, ο Μαρξισμός, ο Μεταμοντερνισμός, ο Ουμανιστικός Διεθνισμός και ο Πραγματιστικός Ιδεαλισμός.
Οριοθέτηση διεθνολογικών εννοιών, όπως αναγνώριση, ανθρωπιστική επέμβαση, εισβολή, διαπραγμάτευση, εθνικός εναέριος χώρος, επαναπροσέγγιση, κυρώσεις, καταναγκασμός, κατευνασμός, μυστικές επιχειρήσεις, παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, πολιτιστική διπλωματία, συλλογική ασφάλεια, υφαλοκρηπίδα και "φινλανδοποίηση".
Σχηματική εισαγωγή στη μεταπολεμική εξωτερική πολιτική της Αθήνας και νομικές αποδείξεις για την πραγματική φύση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Βιογραφικά πορτρέτα διεθνών προσωπικοτήτων αναλυτών και αποφασιζόντων από τον Σαλβαδόρ Αγιέντε και τον Όλαφ Πάλμε στον Ούγκο Γκρότιους, τον Χανς Μόργκενταου και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Λεξιλόγιο ξενόγλωσσων διπλωματικών και διεθνολογικών όρων.
Το Λεξικό είναι γραμμένο κατά τρόπο κατανοητό, αλλά ποτέ υπεραπλουστευτικό. Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως παιδαγωγικό εγχειρίδιο αλλά και βιβλίο αναφοράς. Απευθύνεται στη φοιτητική, σπουδαστική και μαθητική νεολαία, σε εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, διπλωματικούς και πολιτικούς, αλλά και στο ευρύτερο, σκεπτόμενο και ενδιαφερόμενο αναγνωστικό κοινό.
Συγγραφέας
Ονοματεπώνυμο Κώστας Μελακοπίδης
Θέμα
Περιεχόμενο Λεξικά
Εκδόσεις
Εκδότης Ι. Σιδέρης
Σελίδες
Αριθμός 535
ISBN
Κωδικός ISBN 960-08-0150-9
Ημ. Έκδοσης
Ημερομηνία 1998
  • Εκδότης: Ι. Σιδέρης
  • Κωδικός Προϊόντος: 3924
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 19,10€
  • 10,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 9,43€