Οι εύζωνοι

-58% Οι εύζωνοι
Ο "Εύζωνος", ο γνωστός σε όλους μας "τσολιάς" έχει καταξιωθεί στη σκέψη και στην ψυχή του Έλληνα σαν μία μυθική μορφή. Η λέξη "Εύζωνος" απαντάται στον Όμηρο με την έννοια του "καλο-ζωσμένου" με τα άρματα πολεμιστή. Για το νεώτερο ελληνισμό, ο Εύζωνος έχει τις ρίζες του στους αγώνες για την Εθνική παλιγγενεσία μας, που έγινε πράξη με την επανάσταση του 1821. Έκτοτε ο εύζωνος συμμετείχε σε όλους τους πολέμους για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων αδελφών μας και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Σαν σύμβολο εθνικό έχει υμνηθεί όσο κανένα άλλο. Σαν θρύλος πέρασε στα δημοτικά τραγούδια μας και στην ποίηση, αποτυπώθηκε στα καναβάτσα των ζωγράφων, ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου, φωτογραφήθηκε όσο τίποτε άλλο και προβλήθηκε σε κάθε εθνική επέτειο και τελετή. Σήμερα ο εύζωνος με τις δάφνες του παρελθόντος και της ιστορίας του, φρουρεί δικαιωματικά τον τάφο του άγνωστου στρατιώτου, που έπεσε στα πεδία των πολέμων για την τιμή και τη δόξα της αιώνιας Ελλάδας, αλλά και την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Οίκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, του θεματοφύλακα του πολιτεύματός μας και του δημοκρατικού ιδεώδους.
Η ανά χείρας έκδοση πραγματεύεται τη μυθική αυτή μορφή. Αναφέρεται στην προέλευσή του, καταγράφει τη διαδρομή και τη δράση του, που είναι συνυφασμένη με τη νεώτερη ιστορία του Έθνους μας, μας δίδει τη σωστή πληροφόρηση για την παρουσία και οργάνωσή του μέσα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και μας παρέχει μέσα από πλούσια περιγραφή και εικονογράφηση, εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη στολή και τον οπλισμό του στη διαδρομή του χρόνου. Από τη μελέτη της έκδοσης, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι, όλα αυτά είναι δοσμένα με μεγάλη υπευθυνότητα, ύστερα από προσεκτική συγκέντρωση και επεξεργασία μεγάλου όγκου ύλης από ιστορικά κείμενα και μουσειακά αρχεία. Είναι γεγογός ότι πίσω από την ανά χείρας συγγραφή υπάρχει εξαιρετικά πολλή αφανής πνευματική εργασία. Επίσης είναι ολοφάνερο ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε η έκδοση, από πλευράς ποιότητας εκτύπωσης και εμφανίσεως, να είναι αντάξια του περιεχομένου της.
Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, που ένα έργο αναμφισβήτητης ιστορικής και εθνικής σημασίας παραδίδεται στο κοινό, συμπληρώνοντας έτσι την μέχρι τώρα απουσία από τη βιβλιογραφία του θρυλικού "ευζώνου" μαχητή.
Συγγραφέας
Ονοματεπώνυμο Γιάννη Μυλωνά
Θέμα
Περιεχόμενο Λευκώματα
Εκδόσεις
Εκδότης Φλώρος
Σελίδες
Αριθμός 331
ISBN
Κωδικός ISBN 960-7178-39-4
Ημ. Έκδοσης
Ημερομηνία 1998
  • Εκδότης: Φλώρος
  • Κωδικός Προϊόντος: 3116
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 60,00€
  • 25,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 23,59€